
Chmiel jest rośliną, która posiada wiele zastosowań w różnych dziedzinach. Jest uniwersalny i do jego produkcji wymagana jest cierpliwość, czas i należyta wiedza. Producenci chmielu wykorzystują go do rozmaitych celów – głównie w branży browarniczej, farmaceutycznej oraz kosmetycznej. Hodowla chmielu w Polsce sięga blisko około 2500 ton każdego roku. Jesteśmy trzecim krajem w Unii Europejskiej, który zajmuje się produkcją owej roślinności. Odpowiednio poprowadzona plantacja może zaowocować nie tylko pięknym otoczeniem, ale i dużymi zyskami.
Chmiel – opis i charakterystyka
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus L.) jest wieloletnią rośliną z rodziny konopiowatych. Swoje zastosowanie znajduje w wielu kierunkach przemysłu browarniczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego. Wywodzi się z Azji i obecnie wyrasta w stanie dzikim w wielu zakątkach na całym świecie – głównie w wilgotnych zaroślach oraz lasach.
Chmiel to pnąca, wieloletnia i rozdzielnopłciowa bylina, która zimuje w glebie pod postacią karpy, z której wiosną budzą się do życia nadziemne części generatywne oraz wegetatywne. Pędy te początkowo rosną prosto, natomiast z czasem zaczynają skręcać się zgodnie z ruchem wskazówek zegara wokół podpory.
Pędy chmielu wyrastają na wysokość około 9 m, po czym rozpoczynają proces wypuszczania bocznych pędów, które maja długość około 1,5 m. Na nich pojawiają się także kwiatostany, – czyli szyszki, najbardziej pożądana część przez wszystkich hodowców. W szyszkach znajdują się, bowiem lupuliny produkujące żywice, garbniki i olejki eteryczne. To właśnie te substancje mają duże znaczenie w przemyśle i przetwórstwie.
W Polsce najbardziej popularną odmianą chmielu, która jest hodowana to chmiel zwyczajny. Istotna kwestią jest, że do upraw używane są jedynie odmiany wytwarzające szyszki żeńskie (chmiel jest rośliną dwupienną i tworzy także formy męskie). Szyszki żeńskie wyróżniają się wyższą jakością oraz zawierają znacznie więcej wartościowych związków, niezbędnych do produkcji różnego rodzaju leków, kosmetyków czy piwa.
Plantacje chmielu a ich zastosowanie
Chmiel jest rośliną, która głównie kojarzona jest z produkcją piwa. Mało, kto wie, ale jest także wykorzystywany do wielu innych rzeczy i stanowi podstawę niejednej branży leczniczej lub kosmetycznej a nawet gastronomicznej. Chmiel, bowiem wykorzystywany jest, jako składnik w szamponach, maseczkach, kremach czy balsamach oraz różnego rodzaju syropach, preparatach na gardło i suplementach. Roślinność ta stosowana jest także w kuchni, jako aromatyczny dodatek do zup, sałatek czy sosów.
Produkcja chmielu w Polsce – plantacje chmielu
Najwięcej plantacji chmielu obecnie znajduje się w województwie lubelskim, opolskim oraz wielkopolskim. Łącznie w naszym kraju znajduje się około 1500 hektarów upraw chmielu, z czego znaczną większość stanowi chmiel goryczkowy. Z danych wynika, że choć wielkość upraw chmielu w Polsce znacząco zmniejszyła się to poprawiła się ich opłacalność oraz produktywność – z jednego hektara można osiągnąć znacznie wyższe rezultaty niż 15 lat temu. Ponadto dla rolników uprawiających chmiel istotny jest fakt, iż jego ceny od kilku lat powoli i sukcesywnie rosną. Obecnie oscylują one w granicach 15 – 25 zł za kilogram.
Polska jest krajem, który znajduje się w pierwszej piątce państw świata w produkcji chmielu.
Produkcja chmielu w ogrodzie i małe plantacje chmielu w Polsce – przyjemność połączona z pożytecznym
Osoby decydujące się na hodowlę chmielu w swoim ogrodzie kierują się faktem, iż roślinność ta jest niezwykle urokliwa oraz nieprzeciętnie ozdobna. Dwupienne pnącza i doskonałe sercowate, jajowate liście stanowią nietuzinkową dekorację każdego otoczenia. Chmiel to roślina wieloletnia, co oznacza, że nie ma potrzeby, co roku jej dosadzać – w jednym miejscu jest w stanie rosnąc nawet przez 20 lat. Lubi wilgoć oraz słońce i nie jest odpowiednia dla małych ogrodów, gdyż zbyt mocno się rozrasta i potrzebuje miejsca. Domowe hodowle chmielu są częstym zjawiskiem wśród miłośników tej roślinności. Z jej owoców (szyszek) można zrobić własnej produkcji piwo oraz domowe maseczki, szampony czy przyprawę do zup, sosów i sałatek.
Jeżeli planujesz założyć plantację chmielu musisz wiedzieć, że uprawa ta nie należy do najłatwiejszych i wymaga od rolników nie tylko wiedzy specjalistycznej, ale również wielu godzin ciężkiej pracy. Przed założeniem hodowli należy dokładnie przemyśleć i przygotować miejsce, które powinno mieć kształt kwadratu lub prostokąta, aby łatwiej było ułożyć konstrukcje niezbędne do prawidłowego rozwoju chmielu. Prawidłowo zasadzony chmiel będzie przynosił korzyści przez długie lata.
Zbiory chmielu – jak zrobić domowe piwo z chmielu?
Posiadacze małych i większych plantacji chmielu wykorzystują tego typu roślinność w różnych celach. Czas na zbiory szyszek chmielu przypada na sierpień, jest to najlepszy okres, ponieważ wówczas zaczynają dojrzewać. Po ich zebraniu należy dobrze je ususzyć – pozostawiając w cieniu, przewiewnym miejscu lub specjalnie do tego przeznaczonej suszarni. Dobrze wysuszony chmiel można wykorzystać w różnoraki sposób – nadaje się on do produkcji domowego piwa, kosmetyków lub przypraw.
Domowe piwo z chmielu smakuje najlepiej i choć brzmi skomplikowanie, da się je wykonać w warunkach domowych.
Należy dokładnie przebrać owoce chmielu oraz jałowca – następnie zalać je wodą i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie całość należy przecedzić i dodać do niej cukier oraz drożdże. Przelać do wyparzonych i czystych butelek, szczelnie je zakręcając – pozostawić na noc. Kolejnego dnia napełnione butelki wynieść do piwnicy lub innego ciemnego oraz chłodnego miejsca. Im będą dłużej leżakowały, tym piwo będzie lepsze i bardziej aromatyczne.
Królestwo mocy – akcja destylacja – czyli dlaczego my?
Jesteśmy firmą istniejącą na rynku od wielu lat. Zajmujemy się produkcją destylatorów, zbiorników oraz akcesoriów do destylacji. Tworzymy unikalne, nowe i niepowtarzalne rzeczy ze stali nierdzewnej. Zawsze stajemy na wysokości zadania i spełniamy oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
Nasz zespół składa się z wykwalifikowanych fachowców, posiadających wieloletnie doświadczenie w zakresie obróbki stali nierdzewnej. Oferujemy produkty jedynie sprawdzone i najwyższej jakości.
Realizujemy indywidualne zamówienia każdego klienta i chętnie współpracujemy. Wykonamy każdy projekt uwzględniając w nim wszelkie normy i zasady bezpieczeństwa. Na destylatorach znamy się jak nikt inny! Służymy pomocą oraz poradą w każdej kwestii i chętnie podsuwamy ciekawe rozwiązania.
Pracujemy na najlepszym sprzęcie i dysponujemy własną halą produkcyjną. Dzięki temu mamy możliwość tworzenia i realizacji dla Państwa specjalistycznych, zindywidualizowanych zamówień. Warto zainwestować i kupić dobrej jakości destylator, który wyróżniać się będzie wysoką jakością, standardem oraz użytecznością i praktycznością przez lata.