Opublikowano

Przepis na bimber – 1410 a może z ryżu?

popularne przepisy na bimber - królestwo mocy producent urządzeń do destylacji

Bimber to wysokoprocentowy napój alkoholowy, który produkowany jest amatorsko. Otrzymuje się go przez destylację okresową z zacieru fermentacji alkoholowej. Różni się smakiem i zapachem w zależności od użytych surowców i sposobu oczyszczania. Czasem zaprawia się go sokiem owocowym lub uszlachetnia przez leżakowanie. Jaki jest więc idealny przepis na bimber?

popularne przepisy na bimber - królestwo mocy producent urządzeń do destylacji

Potrzebny sprzęt i składniki

Na początku zacznijmy od potrzebnych sprzętów i składników, czyli co należy mieć, zanim rozpocznie się produkcję bimbru. Co jest absolutnym niezbędnikiem, must have osób wytwarzających bimber?

Destylatory – na rynku jest dostępnych kilka rodzajów. Jest to:

  •  destylator ze stali nierdzewnej – ma dużą wytrzymałość i odznacza się całkowicie bezpiecznym procesem.
  •  destylator miedziany – bardzo wytrzymały i bezpieczny, dokładnie tak jak ten ze stali nierdzewnej. Do tego miedź wspomaga wchłanianie zanieczyszczeń chemicznych, co wpłynie na smak bimbru.
  •  destylator szklany – fakt, że używa się go w laboratoriach, już powinien coś dla Was znaczyć. Szkło nie wchodzi w reakcję z alkoholem, nawet w wysokich temperaturach. Sprawia to, że szklane destylatory są najbezpieczniejszym narzędziem do produkcji bimbru. Jedyny minus to ten wynikający z kruchości szkła. Przez to destylator jest wrażliwy na uszkodzenia mechaniczne.

Baniaki, słoje i balony – służą do przechowywania bimbru, już po jego wyprodukowaniu. Plusem jest możliwość wybrania odpowiedniej dla siebie pojemności.

Fermentatory – zachodzi w nich fermentacja. Można je kupić w specjalistycznych sklepach i niektóre mają kraniki, dzięki czemu są wygodniejsze niż np. balony

Beczki – dla osób posiadających dużo wolnej przestrzeni i produkujących bimber w większych ilościach. Dostępne do 200 litrów.

Cukromierz – inna nazwa to aerometr. Umożliwia precyzyjne określenie ilości cukru w roztworze. Z czasem nie jest on konieczny, ponieważ można nabrać wprawy w dobieraniu określonych proporcji, ale jest ważnym urządzeniem dla osób rozpoczynających swoją przygodę z produkowaniem bimbru.

Termometr – ważne urządzenie, które zapobiegnie wybuchowi fermentującego się zacieru. Podstawowe temperatury które musicie znać, to temp. gotującej się wody – 100 stopni Celsjusza i temp. wrzenia alkoholu – 78,2 stopni Celsjusza. Osoby, które nie mają termometru mogą nastawić mały ogień, ponieważ zbyt szybkie gotowanie spowoduje dostawanie się wody do destylatu, co znacznie obniży jego moc.

Rurka fermentacyjna – nalana do niej woda będzie zatrzymywać tlen i uwalniać dwutlenek węgla, który wytwarza się w procesie fermentacji alkoholowej.

Baza – bimber można wykonać z prawie każdego roślinnego składnika, poczynając od ziemniaka, kukurydzy, kończąc na każdym jadanym owocu. Tutaj ogranicza Was jedynie wyobraźnia. Oczywiście możecie korzystać z gotowych przepisów dostępnych w Internecie.

Drożdże – konieczne do zajścia fermentacji alkoholowej. Występują w owocach, ale te kupne szczepy przyśpieszają proces fermentacji oraz poprawiają walory smakowe.

Pożywka dla drożdży – umożliwi wzrost drożdżom.

Cukier – pokarm drożdży, który jest przekształcany do etanolu i dwutlenku węgla.

Woda – to w niej będzie zachodzić fermentacja.

Wszystkie potrzebne akcesoria do destylacji alkoholu możecie kupić na stronie https://krolestwomocy.pl/. Firma królestwo mocy zajmuje się produkcją destylatorów i wszystkich niezbędnych akcesoriów (zbiorniki, chłodnice, aparatury do bimbru) ze stali nierdzewnej. Idealne dla początkujących, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pędzeniem dobrego alkoholu.

destylatory, kolumny do destylacji, akcesoria - kupuj online od producenta

Proces pędzenia bimbru

Na początku warto wspomnieć o pewnej teorii, która jest dość popularna i ciągle można się z nią spotkać. Podczas fermentacji alkoholowej nie wytwarza się metanol. Nie trzeba więc wylewać pierwszych 20 mililitrów. Teraz, gdy rozprawiliśmy się z tą nieprawdziwą teorią i znamy potrzebne akcesoria i narzędzia, możemy rozpocząć wyjaśnianie na czym polega produkcja bimbru.

Jeszcze przed dodawaniem składników należy zadbać o czyste naczynie. Balon lub beczka nie powinny pachnieć chlorem, Jeśli tak jest, należy odstawić je na dobę i co jakiś czas mieszać. Moc drożdży koniecznych przy fermentacji, może zostać osłabiona pod wpływem chloru. Kolejno należy dolać wodę i cukier. Jeżeli zamierzamy zrobić bimber w dużym naczyniu, a tym samym ilość wody jest duża, warto wymieszać cukier z wodą w innym naczyniu i następnie taką wymieszaną miksturę dodać do wody w beczce. Jeżeli tego nie zrobimy, może być ciężko wymieszać cukier, aby całkowicie się rozpuścił. Następnie należy dodać drożdże, rozpuszczone w osobnym naczyniu. Całość wymieszać w beczce/balonie i zatkać korkiem, z którego wychodzi rurka fermentacyjna.

Robiąc bimber z owoców należy pamiętać o kilku kwestiach: nie może zawierać dużej ilości resztek owoców i osadów, oraz nie można go gotować więcej niż 2 razy. Owoce z drożdżami należy odstawić na kilka dni (1,5-2 tygodnie), następnie odłowić owoce, odstawić do wyklarowania (ok 2-3 tygodnie), znowu odlać klarowna część i dopiero wtedy rozpocząć gotowanie. Przy przelewaniu zacieru do kotła, należy użyć sitka. Fermentacja dobiegnie końca gdy z rurki przestanie wydobywać się dwutlenek węgla.

Teraz należy odczekać 2-3 tygodnie, aby zacier się wyklarował, a drożdże opadły. Osad należy wylać żeby uniknąć zapachu drożdży. Dla poprawienia jakości, można kilka razy powtórzyć proces gotowania. Doprowadzając zacier do wrzenia, lotna mieszanina skrapla się w rurze rektyfikacyjnej. Bezpośrednio na niej pozostaje tylko woda, a alkohol przedostanie się dalej, do pojemnika zbiorczego.

nowy destylator w niskiej cenie

Jak zrobić drożdże

Sposobów na produkcję drożdży jest dużo, ale tutaj przedstawimy 2 najbardziej znane.

Owoce + mąka + woda

Sposób przygotowania: wymieszać wodę z mąką (proporcje 2:3), dodać owoce, które będą źródłem drożdży. Pojemnik przykryć gazą lub szmatką. Nie można odciąć źródła tlenu, ponieważ są to procesy tlenowe, a do tego powstały dwutlenek węgla musi mieć gdzie się ulotnić. Kolejnego dnia usunąć połowę masy i dodać mąkę + wodę w tych samych proporcjach. Nie należy się przejmować pojawieniem się żółtego płynu czy czy zapachem alkoholu. Wadą tego sposobu jest fakt, że nie wiadomo ile powstało drożdży, a ile bakterii mlekowych.

Owoce + woda

Sposób przygotowania: owoce zalewamy wodą i pozostawiamy na kilka dni. Dodatkowo można dodać cukier, jako pokarm dla drożdży. Odstawić na pewien czas i obserwować. Zapach alkoholu też jest czymś normalnym.

Przepisy na bimber

Ponieważ tak wiele czynników decyduje o smaku, zapachu i jednocześnie jakości bimbru, należy odpowiednio dobrać proporcje cukru, wody, drożdży i ewentualnych dodatków. Ilość drożdży jest szczególnie ważna, aby uniknąć zapachu tych grzybów w samogonie. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na bimber.

1410, czyli bitwa pod Grunwaldem

Jest to dość popularna receptura, która rozsławiła bitwę pod Grunwaldem wśród miłośników tworzenia własnego alkoholu. Co oznacza ten skrót?

1 oznacza 1 kg cukru

4 oznacza 4 litry wody

10 oznacza 10 deka drożdży

Sposób przygotowania: wszystkie składniki wymieszać i umieścić w beczce, lub innym naczyniu w którym zamierzamy fermentować napój. Rurkę fermentacyjną napełnić wodą, aby mogła spełniać swoje zadanie, i przytwierdzić do pojemnika. Teraz trzeba odstawić przygotowaną miksturę i maszynę w dość ciepłe miejsce (ok. 20 stopni Celsjusza). Gdy po 2 tygodniach powstały zacier przestanie “pykać”, czyli dwutlenek węgla przestanie się wydobywać z rurki, fermentacja się zakończyła. Teraz należy poczekać kolejne 2-3 tygodnie, do wyklarowania napoju. Dopiero taki gotowy napój można ogrzewać.

Bimber z ryżu

Składniki: ryż, woda, cukier

Sposób przygotowania: ryż wsypać do pojemnika w którym będziemy przygotowywać bimber. Powinien wypełniać go w 1/3. Należy pamiętać o dokładnym wypłukaniu ryżu przed umieszczeniem go w pojemniku. Woda w której go myjemy, nie może być mętna. Następnie ryż trzeba zalać dość ciepłą wodą (o temperaturze ok. 25-30 stopni Celsjusza). Do powstałej mikstury dodajemy cukier (proporcje to 1:4). Na koniec dodać drożdże, lekko zamieszać i odstawić w spokojne miejsce do fermentacji. Po 2-3 tygodniach należy odlać wodę, a ryż można wykorzystać do produkcji kolejnej partii bimbru. Odlaną wodę jeszcze trzeba pozostawić do klarowania. Teraz można zrobić 2 rzeczy. Albo zabutelkować wodę z ryżu, albo poddać ją destylacji. Butelkowy bimber można pić już po upływie miesiąca, od wyklarowania. Natomiast destylowany bimber ryżowy jest uznawany za kwintesencję dobrego smaku.

Bimber z owoców

Składniki: dowolne owoce, woda, cukier

Sposób przygotowania: obrane owoce, bez ewentualnych pestek rozgnieść, tworząc papkę, którą wkłada się do balonu lub beczki. Dodać wodę z cukrem w proporcjach 5:2 oraz drożdże. Uzupełnić ewentualny brak wody, tak do poziomu 3/4 pojemnika i odstawić. Po 3-4 dniach zlać płyn i pozostawić go do dalszej fermentacji, na ok. 1,5 tygodnia. Na koniec proces klarowania (2-3 tygodnie). Przy odlewaniu należy pamiętać o osadzie z martwych drożdży znajdującym się na dnie pojemnika. Tutaj także jest dowolność. Można zabutelkować powstały płyn, który będzie zdatny już po 3 miesiącach (ale im dłużej tym lepiej), albo od razu poddać go destylacji.

destylator miedziany w niskiej cenie

Jak widzicie przepisów na bimber jest wiele, a po zapoznaniu się z podstawowymi zasadami pędzenia alkoholu będziecie mieli nieograniczone możliwości. Tutaj najważniejsza jest wprawa i doświadczenie, które wyrobicie jedynie metodą prób i błędów. W taki razie nie zostaje Wam nic innego jak zakupić sprzęt i rozpocząć swoją przygodę w wytwarzaniem bimbru!