
Owoce jałowca znane są i cenione już od wieków. Wykorzystuje się je nie tylko jako aromatyczną przyprawę o charakterystycznym smaku i zapachu, ale również jako środek leczniczy. Owoce tej rośliny zawierają przede wszystkim olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy oraz organiczne kwasy, które wykazują działanie prozdrowotne. Pomagają skutecznie łagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, bóle brzucha czy niestrawność. Jest także cenionym środkiem działającym moczopędnie oraz przeciwzapalnie. Krople na bazie jałowca dodane do kąpieli pomagają nie tylko się zrelaksować, ale także łagodzą bóle mięśni. Przed rozpoczęciem stosowania owoców jałowca warto jest zasięgnąć opinii lekarza, który oceni, czy nie istnieją przeciwwskazania do ich przyjmowania.
Czym jest jałowcówka?
Jałowcówka to aromatyczny trunek o dość intensywnym i charakterystycznym smaku i aromacie. Jego mocno wytrawny smak, który nieco podobny jest do ginu, nie każdemu może przypaść do gustu. Nie brakuje jednak amatorów tego wyrazistego i niepowtarzalnego trunku. Oprócz tego, że świetnie smakuje i może śmiało stanowić alternatywę dla innego rodzaju alkoholi to warto stosować go również w różnego rodzaju przeziębieniach i infekcjach. Można sięgać po ten trunek również w przypadku zakażenia dróg moczowych oraz kłopotach z prawidłowym trawieniem.
Do przygotowania jałowcówki niezbędne są następujące składniki:
- 25 dag owoców jałowca
- 10 dag cukru
- skórka z 1/2 cytryny (suszona)
- 1 litr czystej wódki 45 %
- 100 ml spirytusu
- 100 ml przegotowanej wody
Owoce jałowca dokładnie rozdrobnić w moździerzu. W międzyczasie wyparzyć gąsiorek i wrzucić do niego potłuczone owoce. Następnie wrzucić skórkę z cytryny, całość zalać litrem wódki. Gąsiorek z zawartością odłożyć na tydzień w ciepłe miejsce. Wodę podgrzać, roztopić w niej cukier. Do jeszcze ciepłej mikstury dolać spirytus. Całość dokładnie wymieszać. Wódkę, która zgromadziła się nad owocami jałowca przelać przez papierowy filtr do kawy. Następnie dodać do syropu i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną nalewkę odłożyć na 24 godziny w ciemne miejsce. Po upływie tego czasu przelać trunek do butelek. Zamknięte butelki z jałowcówką trzeba schować w ciemne miejsce i przechowywać przez co najmniej pół roku. Po tym czasie trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.
GIN Z JAŁOWCA
Do zrobienia ginu z owoców jałowca potrzeba:
- 20 szt. owoców
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka startej cytryny
- kilka goździków
- 2 łyżeczki miodu
- 0,5 l wódki
Owoce delikatnie rozgnieść w moździerzu i zalać je wódką. Dodać cynamon, skórkę z cytryny, goździki oraz miód. Całość delikatnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Po około 2-3 tygodniach trunek należy przefiltrować oraz przelać do butelek. Gin z jałowca najlepiej smakuje po upływie około 3 miesięcy. Przez ten czas należy trzymać go w ciemnym miejscu, aby dojrzał.
NALEWKA Z JAŁOWCA
Nalewka z jałowca doskonale sprawdza się przy artretyzmie oraz bólach reumatycznych. Można stosować ją również w przypadku nerwobóli i zapalenia korzonków. Aby ją przygotować należy lekko rozgnieść 2 łyżki owoców jałowca. Następnie zalać je 200 ml spirytusu i odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie przecedzić. Nalewkę można spożywać 3 razy dziennie po 5 kropel rozcieńczonych wodą lub podawanych na łyżeczce cukru lub nacierać miejsce dotknięte bólami reumatycznymi.
NAPAR DO KĄPIELI I DO PICIA
Do przygotowania naparu niezbędne jest delikatne rozgniecenie łyżki owoców i zalanie ich szklanką wrzątku. Taki napar powinien pozostać pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie należy go przecedzić. W przypadku problemów z drogami moczowymi oraz żółciowymi należy pić napar po 1-2 łyżkach codziennie. Można także dodawać go do codziennych kąpieli. Gorąca woda z dodatkiem naparu z jałowca działa przeciwbólowo.

WINO Z JAŁOWCA
Z jałowca przyrządzić można również wyśmienite wino. W tym celu należy 2 garści owoców rozgnieść w moździerzu, wrzucić do garnka i zalać wodą, tak aby przykrywała owoce. Następnie gotować przez 30 minut. Całość przecedzić, odcisnąć owoce oraz dodać 2 łyżki cukru. Delikatnie podgrzewać trunek do chwili, aż zgęstnieje. Kolejnym krokiem jest wlanie do garnka czerwonego wina i dokładne wymieszanie całości. Następnie należy odłożyć na 3 dni w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu można wino rozlać do butelek.
JAŁOWIEC JAKO PRZYPRAWA
Jałowiec ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat doskonale nadaje się jako dodatek do potraw mięsnych, pasztetów, marynat, a nawet do kiszenia kapusty. Można śmiało dodać go również do wędlin, gdyż nadaje im charakterystycznego korzennego, nieco leśnego posmaku. Jałowiec można także połączyć z takimi przyprawami, jak rozmaryn, majeranek, tymianek, czosnek czy cebula. Warto posiadać go w swojej kuchni, gdyż doskonale podkręca smak potraw.
Do tego, aby z jałowca przygotować aromatyczne trunki i nalewki konieczne jest posiadanie specjalnego sprzętu do ich przyrządzania. Tego rodzaju asortyment znaleźć można w sklepie internetowym https://krolestwomocy.pl/.