
Tradycyjne wesele w naszej kulturze kojarzy się z alkoholem. Na weselnych stołach królują najrozmaitsze trunki, w zależności od preferencji gospodarzy i gości. Jednym ze stałych bywalców jest jednak bimber, w którym lubują się niemal wszyscy goście weselni. Każdy z nas chyba słyszał o tajemniczym trunku z jeszcze bardziej tajemniczą recepturą. No właśnie – jak właściwie powstaje weselny bimber?
Niezbędny sprzęt i składniki do produkcji bimbru
Trudno jest znaleźć jeden niezawodny przepis na bimber. Każdy amator bimbru przyrządza ten trunek nieco inaczej, a często również niechętnie pozwala rzucić okiem do swojego przepisu.
W odróżnieniu do produkcji wina czy nalewki, w przypadku bimbru przed rozpoczęciem pędzenia niezbędna będzie odpowiednia aparatura. W zależności od użytych składników i sposobu oczyszczania, bimber będzie różnił się nie tylko smakiem, ale również zapachem czy konsystencją.
Na początek należy zadbać o dobór destylatora. Do wyboru mamy kilka rodzajów, np. destylatory szklane, miedziane bądź ze stali nierdzewnej. Dodatkowo należy kupić specjalny fermentator, w którym zachodzi cały proces fermentacji. Warto posiadać również cukromierz i termometr. Warunkiem koniecznym do zajścia fermentacji są drożdże, które co prawda występują w owocach, lecz kupione szczepy przyspieszą cały proces, a także wpłyną na walory smakowe. Jeżeli mamy już drożdże, to warto zadbać także o pożywkę, cukier oraz wodę.
Wszystkie potrzebne części i składniki zakupisz u producenta destylatorów Królestwo Mocy.
Przykładowy proces produkcji bimbru
Do dużego naczynia wlewamy roztwór wody i cukru oraz rozpuszczone w innym naczyniu drożdże. Ważne jest, aby przygotowane przez nas naczynie było czyste, w przeciwnym wypadku alkohol nie wyjdzie. Całość mieszamy i zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną. Jeśli przygotowujemy bimber owocowy, to owoce wraz z drożdżami należy na kilka dni odstawić, następnie odłowić owoce i jeszcze raz odstawić na kilka dni. Po odlaniu klarownej części całość gotujemy. Gdy z rurki przestaje wydobywać się dwutlenek węgla jest to znak, że proces fermentacji dobiegł końca.
Teraz należy odczekać, aby wyklarował się zacier i opadły drożdże. Zwykle trwa to do 3 tygodni. Powstały osad wylewamy. Proces gotowania można powtórzyć kilka razy, celem poprawy jakości. Samo klarowanie również może przebiegać na kilka sposobów. Klarowanie grawitacyjne, gdzie po prostu czekamy aż drożdże opadną jest najdłuższe. Proces możemy przyspieszyć poprzez użycie specjalnych środków klarujących.
Jakich drożdży użyć?
Do użycia mamy kilka rodzajów drożdży. Unikać należy drożdży piekarniczych, gdyż pozostawiają nieprzyjemny zapach oraz smak i z tego powodu nie nadają się do produkcji bimbru. Lepsze będą drożdże winiarskie, które idealnie sprawdzają się do win i owocowych nastawów. Tego typu drożdże wymagają użycia specjalnej pożywki, którą razem z drożdżami należy wsypać do soku owocowego lub kompotu i odczekać do 3 dni. Do nastawów cukrowych poleca się natomiast drożdże gorzelnicze, czyli gotową mieszankę drożdży z pożywką. Kolejną opcją mogą być drożdże instant w postaci proszku. Ich zaletą jest świetna tolerancja na temperaturę, a także wysokie stężenie alkoholu i cukru. Można je z powodzeniem wykorzystywać w nastawach owocowych, świetnie fermentują także kompoty czy dżemy. Do użytku dostępne są również profesjonalne drożdże do spirytusu, które charakteryzują się wysoką tolerancją na alkohol.
Znane przepisy na bimber weselny
Istnieje kilka patentów i przepisów, które podają dokładne proporcje składników, potrzebne do uzyskania pożądanego smaku bimbru. Ponieważ mnóstwo czynników decyduje o jakości finalnego produktu, należy zwrócić szczególną uwagę na proporcje cukru, wody oraz drożdży, a także ewentualnych dodatków które chcemy wykorzystać. Szczególnie ważna jest ilość drożdży, aby ustrzec się od nieprzyjemnego zapachu tych grzybów. Przykładem jest tu patent 1410, który oznacza użycie 1 kg cukru, 4 litrów wody oraz 10 dag drożdży.
Dużą popularnością cieszy się również przepis na bimber z ryżu, gdzie do nastawu wykorzystujemy po prostu ryż, uprzednio dokładnie opłukany. Bimber ryżowy jest szczególnie uznawany ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe.
Najpopularniejsze są jednak bimbry owocowe, gdyż możemy użyć praktycznie każdych owoców. Popularne są np. śliwki, wykorzystywane do produkcji śliwowicy, czarna porzeczka, wiśnie, jagody i wiele innych. Należy pamiętać, aby owoce uprzednio rozgnieść i ewentualnie pozbyć się pestek.
Przygotowanie odpowiedniego alkoholu nie jest prostym zadaniem i wymaga posiadania odpowiedniej wiedzy oraz zaopatrzenia się w dobry sprzęt. Na stronie internetowej naszego sklepu można znaleźć dużo istotnych informacji w temacie produkcji alkoholu, a także zapoznać się z dostępną ofertą aparatury domowej oraz przemysłowej, w której znajdują się destylatory, zbiorniki i chłodnice, aparatury do destylacji i wiele innych. Mając odpowiednie przygotowanie, dobre produkty, profesjonalny sprzęt i odrobinę doświadczenia, można w domowych warunkach przygotować bimber, który świetnie smakuje i zawita na niejednym weselu.
Królestwo mocy serdecznie zaprasza do swojego sklepu internetowego.