
Jak działa destylator, jego budowa oraz proces destylacji
Wbrew powszechnemu przekonaniu na temat alkoholu, jego destylacja a wytwarzanie to dwa zupełnie odmienne od siebie procesy, oba skrzętnie złożone dla laika, dzisiaj odkrywają przed sobą swoje karty.
Alkohol, czy to w ukochanym w naszym kraju piwie, winie, whisky czy wódce, nie jest wytwarzany przez specjalistów jak browarnik, czy gorzelnik (dawno słyszane słowo?) – jest wytwarzany przez skromny, jednokomórkowy organizm zwany drożdżami. Tak, to te same drożdże które wykorzystują nasze mamy lub babcie w procesie pieczenia przepięknie smakowitych ciast.
Tak jak dobry rolnik opiekuje się swoimi hektarami pól, ażeby każda roślina z osobna żyła w dobrobycie, tak samo gorzelnik musi zadbać o to, aby drożdże były szczęśliwie. To pierwszy i jednocześnie najważniejszy krok do stworzenia wyśmienitych napojów bazujących na spirytusie, jednakże jest jeszcze jedna, równie ważna część o której dzisiaj porozmawiamy. Mowa tu o destylacji i destylatorze samym w sobie.
Jak działa destylator? Na czym polega proces destylacji?
Pojęcie destylacji, jak i sam proces są odwiecznie związane z historią alchemii, a także dzisiejszej chemii. Pierwszy raz na pewno spotkaliśmy się z tym pojęciem już za młodu, może na lekcjach chemii, a może w piwnicy wujka, mającego dziwnie wyglądający, duży kawał szkła, szczelnie zamknięty ukrywał w sobie sekrety, o których dzisiaj się dowiemy.
Wytwarzanie alkoholu, jak i koncepcja destylacji są stosunkowo proste: mocniejszy woltażowo trunek alkoholowy wytwarzamy z niższej bazy alkoholowej. Dlaczego musimy destylować alkohol, i dlaczego destylator jest tak ważnym narzędziem?
Rodzaje destylacji dzielą się na kilka typów, najważniejszy jest jednak sam początek, kiedy drożdże znajdujące się w destylatorze spożywają cukry, potrzebne chociażby do produkcji wina, czy piwa. Podczas spożywania glukozy, wytwarzają w procesach biochemicznych alkohol i dwutlenek węgla, w pewnym momencie, kiedy alkoholu jest więcej od cukru, zazwyczaj koło 14 do 18%, musimy oddzielić alkohol od wody w której znajdują się drożdże za pomocą odparowania i kondensacji – czyli procesu destylacji.
Ponieważ alkohol ma niższą temperaturę wrzenia od wody, destylatory mogą samodzielnie odparowywać alkohol, zbierać opary do kolumny, a następnie przez stosowanie niskiej temperatury zmusić alkohol do ponownego skroplenia się w ciecz. W całej historii obecnych jest wiele metod destylacji, dzisiaj zajmiemy się jednak zasadami działania destylatora.
Budowa i działanie destylatora
Proces destylacji nie uda się bez posiadania destylatora, oczywiście istnieją metody destylacji w prostym sprzęcie, jak chociażby destylacja za pomocą jednego garnka, jednakże są to metody, kiedy w ostateczności nie znajduje się nic w pobliżu, oprócz cukru, garnka i drożdży.
Podstawowy destylator kolumnowy to najpopularniejszy rodzaj destylatora używanego do destylacji alkoholu. Znajdziemy również destylatory oparte na tzw. alembiku, a także dziesiątki mniej, lub bardziej improwizowanych lub przemyślanych pomysłów na własny destylator, częstokroć opartych właśnie na destylatorze alembikowym, mającym charakterystyczny kształt, destylator kolumnowy jest za to mniej popularnym rodzajem destylacji, znajdując swoje miejsce w domach prawdziwych fanów produkcji domowych wyrobów, jak i prywatnych sieci. Wiele ciekawych urządzeń do destylacji, jak i osobnych elementów destylatorów można znaleźć na stronie Królestwo Mocy, oferującej klasowe, prestiżowe pod względem jakości produkty do destylacji alkoholu.
Destylator kolumnowy
Kolumna, jak sama nazwa wskazuje jest podstawową i najważniejszą częścią destylatora tego typu. Gorzelnicy szukając szybszej metody destylacji ulepszyli proces tzw. „destylacji kolumn”. Destylator kolumnowy może mieć wysokość niecałego metra do sięgających niemal kilku pięter, zależnie od tego czy jest to nadal domowa produkcja wyrobów na własny użytek, czy może też własność wielkiej firmy produkującej znane produkty. Nie bacząc na przeznaczenie, firmy jak i prywatni gorzelnicy używają destylatorów mających ten sam proces budowy, dzisiaj posiadających też często systemy LM (liquid management), które kontrolują poprawny przepływ cieczy w destylatorze.
Destylatory kolumnowe swoją budową zazwyczaj nie sprawiają problemu, będąc idealnymi produktami dla osób nie mających zbyt dużego doświadczenia w obchodzeniu się z poprawną destylacją alkoholi. U podstawy takiego destylatora, znajduje się zbiornik, w którym spokojnie funkcjonują drożdże, przeistaczając spożywane surowce w alkohol i dwutlenek węgla, o którym musimy pamiętać, aby regulować jego poziom w zbiorniku i kolumnie. Proces destylacji z takim urządzeniem należy do łatwiejszych i przyjemniejszych.
Destylator kolumnowy może mieć wiele form, różne formy do różnych trunków, zazwyczaj jednak destylator kolumnowy używany jest do produkcji win, wódek i burbonu, rzadziej piw. Kolumna jest ciekawym rozwiązaniem dla wódek, u których pożądany jest wysoki stopień oddzielenia smaku od trunku, zostawiając wyłącznie charakterystyczny smak etanolu. Do tego typu alkoholi, destylator kolumnowy może posiadać od czterech do pięciu kolumn destylujących, które składają się z szeregu płyt lub specjalnie skonstruowanych tacek. „Surowiec” (w języku przemysłowym), wrzucany jest do kolumny w mniej więcej połowie jej wysokości, a następnie opada na dół, jednakże kiedy dochodzi do jego interakcji z parą wodną, ulatnia się etanol i składniki smakowe. W rezultacie opary zaczynają przemieszczać się do specjalnie przeznaczonych płyt.
Parowanie – skraplanie – powtarzanie
Geometria w produkcji destylatorów jest jednym z ciekawszych rozwiązań technicznych. Dzięki niej, każda taca znajdująca się nad inną jest nieco chłodniejsza od tej znajdującej się pod spodem, powoduje to niewielką kondensację oparów na każdej tacy.
Ponieważ gorące opary stale przepływają przez system, te skroplone opary są poddawane procesowi re destylacji i ponownemu zmienieniu w parę. Ta szybka przemiana pary w ciecz i z powrotem ma miejsce bardzo często w takim mikro-środowisku kolumny, oddzielając od siebie nieustannie cięższe związki, od lżejszych jak etanol. Dzięki zastosowaniu destylatora kolumnowego, przy długotrwałym okresie destylacji można stworzyć spirytus mający ponad 96% etanolu.
„Wyciągając” tak uzyskany produkt teraz wprawny gorzelnik amator lub doświadczony w specjalista musi je skroplić do postaci płynnej. Wraz z rozwojem procesów destylacji, powstają co raz to nowsze przyśpieszenia tego procesu, często zachwalane jako energooszczędne i przyjazne dla środowiska.
Destylator do bimbru
Rodzaje destylacji są różnorakie, tak samo jak budowa destylatora może się różnić od innych modeli, tak i różne rodzaje służą do produkcji innych trunków, chyba że mamy do czynienia ze specjalistycznymi sprzętami jak destylatory kolumnowe.
Destylator stworzony z myślą o bimbrze, z angielskiego nazywany też jako „moonshine distiller”, to jeden z często kopiowanych w domowych warunkach modeli destylatora do produkcji alkoholu. Swoją tajemniczo brzmiącą nazwę w języku angielskim wziął od wydarzenia które poturbowało XX-wieczne Stany Zjednoczone, mowa tutaj o prohibicji z lat 1920-1933, podczas której alkohol stał się nielegalny, amatorzy trunków alkoholowych pod osłoną nocy produkowali napój, który szerszej publiczności znany jest jako bimber. Ciekawym zabiegiem destylacji w nocy jest fakt, iż chłodne nocne powietrze nadaje się również idealnie do ponownego skraplania alkoholu. Zasadniczo budowa destylatora do bimbru złożona jest z dużego miedzianego garnka mającego na wierzchu ciasną pokrywę z wąskim, stożkowatym otworem u góry. Stożkowy otwór ma na celu odpowietrzanie destylatora, prowadząc opary przez zwiniętą rurkę, zazwyczaj miedzianą do ostatecznego miejsca, czyli naszego zbiornika na gotowy produkt.
Bimbrownicy do produkcji domowego bimberku używali i używają do dzisiaj mniejszych ilości wody, które jednoznacznie podnoszą woltaż alkoholu. Niestety, oprócz alkoholu, często przez taki proces powstają mniej chciane, często bardzo niechętnie przyjmowane przez ludzki organizm związki zwane w świecie chemii jako kongenery. Są to zazwyczaj wszelkiego rodzaju estry, garbniki, alkohole fuselowe, oraz metanol. Dlatego też, prawdziwy sztukmistrz destylacji wie, kiedy użyć dobrego sprzętu przy produkcji bimbru, oraz jak obsłużyć się procesem destylacji, aby uzyskać produkt o pożądanej liczbie alkoholu, związków smakowych i kongenerów w produkcie końcowym.
Aparatura do produkcji bimbru jest stosunkowo łatwo wykonywalnym przyrządem, częstokroć tworzona jest z artykułów już znajdujących się w domu, służąc także jako solidna podstawa do destylacji alkoholu na nalewki, czy inne mniej woltażowe trunki. Destylator do bimbru jednak złożony jest głównie z miedzi, surowca nazywanego często długowiecznym, przez to iż nie poddaje się on korozji tak jak inne metale. Cecha tak pożądana przez gorzelników, idzie w parze również z wieloma atutami jeśli chodzi o znajdujący się w garnku zacier, i produkt ostateczny.
Sprzęt taki bowiem może działać latami bez najmniejszego uszczerbku na swoim stanie, dodatkowo miedź nie musi być tak często poddawana dokładnemu czyszczeniu jak inne metale, oraz nie pozostawia żadnego posmaku po podgrzaniu wnętrza do wysokiej temperatury. Nie musimy także obawiać się kłopotów z produkcją elementów ubocznych, jak znajdująca się w tańszych alkoholach siarka. Miedź skutecznie wchłonie związki mogące być uważanymi za szkodliwe dla końcowej jakości alkoholu.
Gdzie można zakupić destylator do produkcji alkoholu?
Miejsc w Internecie do zakupu sprzętu destylującego jest wiele, jeśli nie ogrom. Jednakże, najlepsza dostępna aktualnie na Polskim rynku oferta destylatorów alkoholowych, jest do znalezienia na naszej stronie Królestwo Mocy, posiadamy w swojej ofercie wysokiej klasy destylatory, a także pojedyncze elementy budowy, przydatne w momencie kiedy chcemy sami zacząć budować nasz destylator marzeń.
Rozpoczęcie amatorskiej lub bardziej profesjonalnej przygody z alkoholem na naszej stronie to z pewnością dobry start, zapewniamy niezwykle korzystne ceny, przy jednoczesnym dbaniu o kontakt z klientem, pozytywne relacje i produkty najwyższej klasy. Dziękujemy za dotarcie do końca, niech moc będzie z wami!