
Dla wielu domowy bimber to prawdziwy szlachetny trunek, który nie ma sobie równych wśród sklepowych alkoholi. Dobry samogon wymaga jednak posiadania odpowiedniej wiedzy na temat jego produkcji, a do tego niezbędna jest destylacja i odpowiednie akcesoria.
Czym jest proces destylacji i destylacja alkoholu?
Destylację stosuje się w odniesieniu do wielu różnych zastosowań, w tym także do destylowania olejków eterycznych i napojów spirytusowych. Jest to jeden z podstawowych procesów chemicznych, polegający na rozdzielaniu kilku substancji na różne w oparciu o różnice w temperaturach wrzenia każdej z frakcji. Dochodzi do tego poprzez podgrzanie mieszaniny w odpowiednim naczyniu, tak aby frakcje tworzące tą mieszaninę zaczęły parować, następnie są one oddzielane przez ramię łączące lub szyjkę łabędzia do skraplacza, gdzie są schładzane i wracają do stanu ciekłego.
Alkohol etanolowy odparowuje w 78,3ºC na poziomie morza, a woda w 100ºC, ale mieszanina dwóch składników wyparuje między 78,3ºC i 100ºC w zależności od stosunku alkoholu etylowego i wody. Bardziej lotne składniki chemiczne lub frakcje o niższej temperaturze wrzenia będą miały tendencję do odparowywania jako pierwsze, więc powstałe opary będą bardziej wzbogacone o te składniki o niższej temperaturze wrzenia. Sfermentowana partia może składać się z etanolu, innych wyższych alkoholi, takich jak metanol, a także aceton, różnych estrów, wody i składników furfuralnych. Bardziej lotne składniki, takie jak aceton, metanol i różne estry są niepożądane; na przykład metanol powoduje ślepotę. Powszechną praktyką jest wyrzucanie pierwszej porcji destylatu, w ten sposób pozbywasz się metanolu. Oddziel i wyrzuć pierwsze 50 ml. Jeśli destylujesz 25 L prania lub zacieru w destylatorze zwrotnym lub 100 ml na 20 L prania z reszty destylatu, jeśli używasz tradycyjnego alkoholu, frakcje te są znane jako „foreshoty” lub głowy i są destylowane w pierwszej kolejności.
Wynik każdej destylacji jest podzielony na trzy oddzielne części w następującej kolejności: głowy, serca i ogony. Najlepsza i pożądana część destylacji jest uzyskiwana z serc. Punkty
odcięcia należy ustalić między głowami, sercami i ogonami, sztuka polega na tym, kiedy zacząć zbierać serca, a kiedy przestać. Doświadczeni gorzelnicy używają zmysłów do określania punktów odcięcia, monitorują smak i zapach głów, mają one zazwyczaj bardzo ostry smak i śmierdzą. Część destylatu (etanol) w kształcie serca powinna być całkowicie przezroczysta i bezwonna. Ogony zawierają dużą ilość związków o wyższych temperaturach wrzenia, takich jak wyższe alkohole i furfural. Związki te mogą zepsuć smak spirytusu, jeśli kolekcja trwa zbyt długo. Punkt odcięcia ogonów sygnalizuje smak, zapach i mleczny mętniejący destylat.
Odbywa się to poprzez regularne zbieranie kilku kropelek z tyłu łyżki i sprawdzanie, jak smakuje lub jak wygląda. Ogony są zwykle zapisywane w celu włączenia do następnej partii, ponieważ nadal można odzyskać z nich znaczną ilość alkoholu etanolowego.
Określanie punktów odcięcia
Punkty odcięcia można również ustalić na podstawie temperatury (patrz nasz mosiężny termometr) lub wskazań alkoholometru. Odczyty temperatury mogą nie określać punktu odcięcia z największą dokładnością, chociaż mogą być pomocne w określeniu końca pełnego przebiegu destylacji. Na przykład, gdy temperatura pary zbliża się do 98 ° C, większość alkoholu została już przedestylowana i kontynuowanie procesu destylacji staje się zbędne. Procent, w jakim należy wykonać cięcie, może zależeć od profilu smaku, jaki chcesz uzyskać, i rodzaju destylowanego prania. Z reguły w przypadku zacierów owocowych punkt odcięcia dla ogonów może wynosić 25% alkoholu, a w przypadku przemywania ziarna 18%, nie jest to reguła twarda, a destylator musi przełączać się z tymi wartościami, aby uzyskać pożądany profil smakowy. Większość destylatów poddaje się podwójnej destylacji w celu dalszego oczyszczenia wyników destylacji i zwiększenia zawartości procentowej alkoholu. Druga destylacja może dodatkowo skoncentrować aromat. Punkt odcięcia dla drugiej destylacji w zacierach owocowych może wynosić nawet 60%. W przypadku przemywania ziarna punkt odcięcia można ustalić na poziomie 58% lub wyższym.
Produkcja bimbru także opiera się na destylacji, a aby ją przeprowadzić niezbędna jest odpowiednia aparatura do bimbru i znajomość pewnych podstawowych zasad, o których wspomniano już powyżej.
Aparatura niezbędna do destylacji bimbru
W zależności od wybranego producenta i ceny asortymentu do destylacji bimbru będzie on oczywiście różnej jakości. Z pewnością nie warto nadmiernie oszczędzać na zakupie takiej aparatury, ponieważ np. zbyt słaby materiał może sprawić, że np. pod wpływem podgrzewania możemy stracić dużo „cennego trunku”. Destylacja alkoholu wymaga zastosowania odpowiedniego asortymentu, a w tym przypadku można go podzielić na 3 różne grupy, a mianowicie sprzęt podstawowy, pośredni i zestaw dla zaawansowanych. Poniżej opisano szczegółowo zawartość każdego z nich.
1). Podstawowy sprzęt do destylacji (poziom 1): Oto zestaw do fermentacji, który zawiera wszystko, co niezbędne do fermentacji przepisów (przepisy na whisky kukurydziane, połysk miodu, rum, połysk cukru). Pojemność 7 galonów alkoholu wymaga użycia:
7-galonowego plastikowego fermentora;
termometru fermentacyjnego;
śluz powietrznych.
2). Pośredni sprzęt destylacyjny (poziom 2) składa się z następujących elementów:
Garnek ze stali nierdzewnej o pojemności 10,5 galona (do podgrzewania wody lub przygotowywania 5 galonów);
Garnek ze stali nierdzewnej 20 galonów (podgrzewanie wody lub przygotowywanie 10 galonów mielenia);
Nylonowa torba zacierowa (ułatwiająca mielenie wszystkich ziaren);
Termometr kotła (pomiar temperatury wody podczas wrzenia);
Wort Chiller (do chłodzenia zacieru przed wprowadzeniem drożdży);
Fermenter 7 galonów – wiadro z tworzywa sztucznego (do początkowej fermentacji)
Termometr Carboy (pomiar temperatury fermentacji);
Air Lock Auto-syfon (do sanitarnego, łatwego syfonowania;
Racking Cane Clip (inny musi mieć przedmiot);
Areometr piwa (do oznaczania początkowego alkoholu);
Hydrometr spirytusowy (do ustalenia ostatecznego dowodu whisky);
Ściereczka (filtrowanie i mycie);
Star San (do dezynfekcji całego sprzętu);
PBW (do czyszczenia całego sprzętu);
Duża skala cyfrowa (do pomiaru ziarna itp.);
Mała skala cyfrowa (do pomiaru drożdży itp.);
Płuczki miedziane (do pakowania kolumny);
Cyfrowy termometr (do pomiaru temperatury zacieru);
Termometr ze stali nierdzewnej (do pomiaru temperatury pary destylatora);
Łyżka ze stali nierdzewnej (do mieszania zacieru).
3). Natomiast specjalistyczny sprzęt do destylacji (poziom 3) dla zaawansowanych gorzelników zawiera między innymi wszystkie pozycje z listy „pośredniej”, znajdującej się powyżej oraz:
Młyn zbożowy (do mielenia własnego ziarna);
Tunel zacierowy ze stali nierdzewnej o pojemności 20 galonów (dla wszystkich serii ziarna 5 lub 10 galonów);
Mash Paddle (długa łopatka do mieszania zacieru);
Refraktometr Brix (określa zawartość cukru w cieczy);
Źródła ogrzewania – gazowy lub elektryczny system grzewczy.
Elektryczne źródło ogrzewania (preferowana metoda, jeśli dostępna jest energia), z kolei gazowe źródło grzewcze (w przypadku braku zasilania), czy też wydajne piece na drewno.
Istnieje bardzo dużo akcesoriów do destylacji bimbru, ale tak naprawdę do najważniejszych z nich należy przede wszystkim bimbrownica i termometr do mierzenia na bieżąco, jaka jest temperatura destylacji. Mogą być one wykonane z różnych metali, ale wśród tych najlepszych wskazuje się akcesoria wyprodukowane przy użyciu stali nierdzewnej.
Dlaczego stal nierdzewna?
Większość gorzelników – nawet obecnych – od dawna używa destylatorów miedzianych do produkcji alkoholu. Dlaczego miedź jest preferowana w porównaniu z innymi metalami? Jednym z głównych powodów jest zachowanie tradycji używania miedzi. Ponadto miedź ma wiele cech, które sprawiają, że jest łatwa i korzystna w użyciu. Kamienie mogą być wykonane z żelaza, aluminium, szkła, stali, mosiądzu i gliny.
Najlepsze destylatory alkoholowe są wykonane ze stali nierdzewnej lub miedzi, ponieważ oba są skutecznymi przewodnikami ciepła i nie pozwalają na przenikanie destylowanego ducha przez szkodliwe chemikalia. Ponadto od wielu lat w destylacji alkoholu stosuje się miedź. Jest również w stanie reagować na poziomie molekularnym z alkoholem, poprawiając smak destylowanych alkoholi. Miedź reaguje również z siarką – pierwiastkiem o nieprzyjemnym smaku i powstającym naturalnie podczas fermentacji drożdży. Podczas procesu destylacji siarka wiąże się z miedzią i wytwarza siarkowodór, tworząc siarczan miedzi. Przylega do miedzi, dlatego bardzo ważne jest czyszczenie i dokładne szorowanie aparatu po każdym użyciu. Czyszczenie sprawia, że stal nierdzewna jest lepsza, ponieważ łatwo usuwa się z niej zapach zgniłego jajka. Ponadto stal nierdzewna to metal, który sprawia wrażenie zachowania wyższej jakości i wielowiekowej tradycji. Zasadniczo miedź lub stal nierdzewna, gdy jest używana do gotowania, skutecznie przewodzi ciepło. Aluminiowe naczynia kuchenne znajdują się na drugim miejscu. Miedź przewodzi ciepło w rdzeniu metalu w większości przyborów kuchennych. Nie rozwija też gorących punktów i oferuje nawet gotowanie. Pozwala również na przepływ ciepła przez boki przyborów, przez co dokładnie rozprowadza ciepło. Szefowie kuchni i profesjonalni kucharze wolą stal nierdzewną lub miedź, ponieważ pozwala to na łatwe utrzymanie dokładnych temperatur. Natomiast miedziane garnki są toksyczne i mogą przedostawać się do żywności. Dlatego zwykle są one wyłożone stalą nierdzewną. Ogólnie rzecz biorąc, miedziane naczynia kuchenne są ogólnie bezpieczne w użyciu. Ich podszewki można również wymienić, jeśli zostaną uszkodzone. Są również lekkie w obsłudze. W porównaniu z żeliwnymi naczyniami, które są ciężkie do codziennego użytku, stal nierdzewna ma znacznie niższą wagę. Tymczasem tytanowe patelnie są zbyt lekkie, wydają się słabe, a stal jest ogólnie łatwa w obsłudze.
Właśnie powyższe kwestie sprawiają, że najlepsze akcesoria wykorzystywane do produkcji bimbru są wyprodukowane ze stali nierdzewnej, tak jak aparatura marki Królestwo Mocy. Prawdziwe polskie produkty do destylacji alkoholu to właśnie ta firma w celu zapoznania się z jej ofertą zapraszamy do przeglądania strony internetowej firmy.
Poczuj się jak prawdziwy Król w swoim własnym Królestwie Mocy!
Królestwo Mocy to firma, która narodziła się z pasji do tworzenia rzeczy nowych, unikalnych i niepowtarzalnych. Zajmujemy się produkcją destylatorów, zbiorników, oraz wszelkich innych akcesoriów, wykorzystywanych w trakcie procesu, jakim jest destylacja. Na życzenie klienta możemy wykonać także jakikolwiek inny element ze stali nierdzewnej.
Wszystkie akcesoria, znajdujące się w naszej ofercie zostały wykonane bezpośrednio przez nas, nie pośredniczymy w sprzedaży asortymentu innych firm. W skład naszych pracowników wchodzą wieloletni fachowcy, zajmujący się obróbką stali nierdzewnej, w związku z czym możemy dać Państwu 100% gwarancję jakości wykonania naszych produktów na jak najwyższym poziomie. Możemy wyprodukować każdy destylator, czy też kolumnę w myśl projektu naszego klienta, wciąż utrzymując przy tym najwyższy poziom jakości wykonania.
Szereg naszych pracowników, codziennie na bieżąco stara się odpowiadać na wszelkie Państwa pytania odnośnie sprzedawanych przez nas produktów, starając się rozjaśniać wszelkie niejasności. Zapraszamy do kontaktu mailowego celem wyjaśnienia wszelkich problemów. Posiadamy długoletnią wiedzę na temat procesu destylacji, utrwaloną wieloma latami doświadczenia w pracy nad jak najlepszym asortymentem do produkcji bimbru.
Mamy do dyspozycji własną halę produkcyjną wraz z rozległym parkiem maszynowym, dzięki czemu możemy podjąć się realizacji najróżniejszych projektów akcesoriów, wykonanych ze stali nierdzewnej. Zapraszamy do przeglądania naszej oferty, kontaktu z obsługą naszego sklepu i wyboru interesujących Cię produktów. Bo dobry samogon to jak najlepszy proces jego produkcji, który nie może się obyć bez wyjątkowych akcesoriów!