Opublikowano

Butelkowanie wina – kiedy i jak je przeprowadzić?

Producent destylatorów radzi jak butelkować wino

Najważniejszą chwilą dla każdego smakosza domowego wina jest odkorkowanie pierwszej butelki z własnego zbioru. Przed nadejściem tej chwili, wino musi długo leżakować, aby dojrzeć i nabrać pełnego aromatu oraz smaku. Kiedy przelać trunek do butelek, jak wygląda proces butelkowania wina i co jest do niego niezbędne?

Domowe wino

Wielbiciele tego trunku doceniają smak wina domowej roboty. Jego przygotowanie, jak i butelkowanie wina wymaga przede wszystkim odpowiedniej wiedzy, cierpliwości i skrupulatności. Wino potrzebuje zwłaszcza czasu, aby było przejrzyste o bogatym aromacie i smaku pełnym harmonii. Smak wina zależy w dużej mierze od skrupulatnego postępowania. Zanim trunek będzie mógł trafić do innego naczynia, mija wiele czasu, a dokładna jego ilość zależy od nastawu. Niekiedy alkohol nadaje się do butelkowania już po 2 miesiącach, a czasem dopiero po całych 12 miesiącach. Trzeba czekać, aby wino było wystarczająco przejrzyste. Korkować wino nie można zbyt wcześnie, gdyż może w dalszym ciągu trwać jego fermentacja. Wtedy ciśnienie w butelce będzie się zwiększać, w wyniku czego może powstać wino musujące. W niektórych przypadkach ciśnienie może wypchnąć korek z butelki, przez co domowe wino poprzez kontakt z powietrzem straci swój wyborny smak. Korkowanie butelek z mało klarownym winem sprawi, że na dnie butelki pojawi się osad. Po nalaniu takiego napoju do kieliszka będzie on mętny i mniej smaczny, a więc nie będzie on polecany do konsumpcji.

Królestwo Mocy radzi kiedy należy butelkować wino?

Zlewanie wina do butelek powinno nastąpić w odpowiedni momencie. Musi być ono przede wszystkim klarowne, bez jakiegokolwiek osadu. Proces fermentacji musi więc zostać zatrzymany. Nawet niewielkie zmętnienie wina może doprowadzić do opadnięcia osadu na dno naczynia. Wino będzie prezentowało się wtedy gorzej no i oczywiście będzie miało gorsze walory smakowe i zapachowe. W tym wypadku wino trzeba będzie dekantować z butelki. Wina muszą klarować się minimum 3 miesiące, niekiedy 6, w zależności od różnych czynników. Warto jednak pozostawić go dłużej, najlepiej na 9-12 miesięcy. Winom owocowym potrzeba często jeszcze więcej czasu. Oczywiście w tej sytuacji można skorzystać ze specjalnego dodatku środka klarującego. Najlepiej więc upewnić się, że wino jest w pełni gotowe do butelkowania i idealnie przejrzyste. Sprzęt do produkcji wina znajdziesz w sklepie producenta destylatorów Królestwo Mocy.

Producent destylatorów Królestwo Mocy zaprasza Do swojego sklepu internetowego

W jaki sposób dosłodzić wino?

W ostatnim etapie fermentacji wino jest przeważnie zupełnie wytrawne. Po zakończeniu procesu fermentacji można posłodzić trunek. Cukier trzeba wcześniej rozpuścić w małej ilości ciepłego wina. Taki roztwór można wlać od razu do balonu tudzież rozdzielać pomiędzy wszystkie butelki, uważając na jego dodaną ilość. Wina dosładza się do smaku, tak aby odpowiadało własnym preferencjom.

Producent destylatorów podpowiada jakie butelki do wina wybrać i jak je przygotować

Dostępnych jest parę rodzajów butelek do rozlewania wina jak między innymi: alzacka, tokajska, burgundzka, bordoska i wiele więcej. Ponadto, dostępne są też naczynia o specyficznych kształtach, dzięki którym wino wyróżnia się na tle innych butelek. Oczywiście kształt butelki nie ma żadnego znaczenia, wszystko to jest kwestią gustu. Najważniejszy jest kolor szkła. Wina czerwone powinny być przechowywanie w ciemnozielonych butelkach, dla win białych polecane są te jasnozielone, natomiast dla win słodkich białych i różowych dobrym wyborem będą te przezroczyste. Warto pamiętać, że tylko i wyłącznie kolorowe szkło chroni trunki przed szkodliwym działaniem światła. Chcąc zapewnić winu odpowiednie warunku do leżakowania, należy więc pamiętać o odpowiednim kolorze szkła dostosowanego do rodzaju alkoholu. W domowej produkcji tego napoju warto korzystać z butelek używanych. Dobrze jest popytać znajomych, czy czasami nie mają kolorowego szkła, które nie jest im już potrzebne. Oczywiście, można też zaopatrzyć się w nowe butelki, które można zakupić w większych sklepach.  Sprawdź akcesoria do destylacji w naszym sklepie Królestwo Mocy. A jeśli masz jakieś pytania, zapraszamy do kontaktu.

Ekologiczna butelka używana

Używana butelka jest bardziej ekologicznym rozwiązaniem i pozwala zadbać o otaczające nas środowisko. Takie naczynie wystarczy jedynie dobrze wymyć, zdezynfekować i wysuszyć. Butelki używane należy dobrze przygotować przed zastosowaniem. Najpierw należy pozbyć się z nich etykiet i wyczyścić z wszelkich zabrudzeń. Mona je sparzyć we wrzącej wodzie i wymyć z użyciem szczotki do butelek i płynu do mycia naczyń. Aby pozbyć się piany, należy jednak wiele razy przemywać butelkę. Innym rozwiązaniem jest sięgnięcie po sodę oczyszczoną, zamiast płyn do mycia naczyń. Jest ona środkiem przyjaznym dla środowiska i całkowicie bezpiecznym dla zdrowia. Aby wymyć naczynie, należy wsypać parę łyżeczek sody do butelki, po czym zalać ją woda i użyć szczotki do butelek. Następnie trzeba przelać płyn do kolejnej butelki i powtórzyć mycie szczotką. Po zabrudzeniu wody z sodą należy przygotować nowy płyn do mycia. Po wymyciu naczynie należy spłukać wodą, po czy przepłukać 2-3-procentowym roztworem pirosiarczynu potasu albo sodu. W końcowym etapie należy ułożyć naczynie do góry dnem i odczekać do jego całkowitego wyschnięcia. Innym rozwiązaniem jest czyszczenie naczyń przy użyciu pary, dzięki której można je od razu zdezynfekować.

Akcesoria do destylacji zanjdziesz w sklepie Królestwo Mocy

Z użyciem jakich korków butelkować wino?

Należy pamiętać przede wszystkim o tym, że wino nie może za długo czekać bez zamknięcia. Najczęściej używanym zamknięciem wina jest oczywiście korek. Na rynku znajdują się też zatyczki, kapsle czy nakrętki, które także można wykorzystać od tego celu. Każde rozwiązanie ma swoje zalety, jak i wady. Dobór odpowiedniego zamknięcia zależy od wyznaczonego celu, umiejętności i możliwości amatora win domowych. Korki są dla osób początkujących problematyczne, gdyż wymagają odpowiedniego przygotowania. Trzeba je zmiękczyć, zdezynfekować, jak i wtłoczyć w szyjkę butelki. Wiążą się też z ryzykiem przeciekania i pleśnienia, a otwierać takie wino należy przy użyciu korkociągu. Co ważne, korek można użyć tylko raz. Mniej pracy wymaga nakrętka, ponadto można ją użyć wiele razy. Butelka z winem z korkiem musi być przechowywana w pozycji leżącej, natomiast z nakrętką na stojąco. Trzeba więc wziąć pod uwagę możliwości co do przechowywania wina.

Rodzaje korków

Wymienić można dwa rodzaje korków, czyli te naturalne i syntetyczne. Ponadto, mogą mieć one wiele różnych kształtów oraz form. W sprzedaży znajdują się między innymi korki stożkowa i walcowe, typu grzybek, jak i ozdobne. Korki syntetyczne można od razu używać, a te naturalne wymagają wcześniejszego przygotowania.

  • korki naturalne stożkowe- polecane do korkowania win, które zostaną szybko spożyte. Nie są przeznaczone do długoletniego przechowywania. Ich powierzchnia styku z szyjami butelek jest za mała, żeby możliwe było trwałe zabezpieczenie wina na dłuższy czas.
  • korki naturalne walcowe- przed użyciem należy je zanurzyć w gorącej wodzie, przez co uzyskają większą elastyczność i zostaną wysterylizowane,
  • korki syntetyczne walcowe- nie trzeba ich specjalnie przygotowywać, wystarczy jedynie zdezynfekować. Polecane do win młodych.

Korkownica do win

Dla prawdziwego miłośnika win korkownica staje się często ważnym elementem wyposażenia. Na rynku znaleźć można parę ich rodzajów. Każdy model ma swoje wady i zalety.

Pierwszą propozycją jest model młotkowy określany też mianem korkownicy ręcznej. Działa ona skuteczne, aczkolwiek winiarz musi posiadać sporo siły. Jeśli więc do zakorkowania jest większa ilość butelek win, wówczas nie zda ona swojego egzaminu. Do takiej korkownicy trzeba dobierać korki naturalne czy aglomerowane, niepolecane są natomiast syntetyczne twarde.

Drugim rozwiązaniem jest korkownica dwuramienna, która wymaga użycia mniejszej ilości siły, aniżeli korkownica ręczna. Korek jest wtłaczany w szyjkę butelki przez tłok, uruchamiany ściągnięciem ramion ku dołowy. Pomocne urządzenie, aczkolwiek wymaga doświadczenia. Niestety czasem zdarza się, że może pozostawić korek wystający z butelki czy też wcisnąć go za głęboko. Ponadto, nieraz tłok odciska się w korku, przez co tworzy w nim wgłębienie. Pewne modele posiadają dodatkowe uchwyty, które stabilizują korkownice na butelce.

Na rynku spotkać się można także z korkownicą trójramienną. Najpierw dwoma ramionami powoduje się ściśnięcie korka, po czym przykłada się korkownicę do butelki, natomiast trzecim ramieniem z góry wtłacza korek w butelkę. Niestety na koniec często korkownica sama się podnosi, a więc niemożliwe jest wciśnięcie korka do końca. Niezbędna jest wtedy pomoc drugiej osoby.

Najstabilniejszą, a przy tym najdroższą propozycją jest korkownica stojąca. Jest to wersja korkownicy dwuramiennej, a więc też niesie ze sobą ryzyko tworzenia się wgłębień w korkach.

Domowe wino przygotujesz dzięki sprzętowi do destylacji ze sklepu Królestwo Mocy

Jak wygląda proces korkowania wina?

1. Przygotowanie butelek

Chcąc uniknąć wszelkich zanieczyszczeń, trzeba dobrze wymyć butelkę i ją wypłukać. Polecana jest jej sterylizacja w gotowaniu w wodzie o temperaturze ok. 80 stopniach przez 10 minut. Innym rozwiązaniem jest płukanie roztworem pirosiarczynu potasu.

2. Napełnianie butelek

W tej czynności przyda się wężyk i lejek, dzięki którym można ograniczyć napowietrzanie wina w trakcie napełniania butelek. Końcówkę wężyka z zaworem grawitacyjnym przytyka się do dna butelki. Jeśli nie ma się takiej końcówki, można wino nalewać po ściance. Co ważne, należy zostawić ok. 1-2 cm wolnego miejsca w szyjce między winem a korkiem.

3. Korkowanie

Korki stożkowe umieszcza się na szyjce butelki, po czym wciska ręcznie albo przy pomocy korkownicy. Korki walcowe umieszcza się w butelkach, dopiero po przygotowaniu, konieczne jest użycie korkownicy. Po zakorkowaniu butelki należy umieścić w pozycji pionowej i pozostawić na dobę. Dzięki temu korek będzie mógł się dopasować do wewnętrznej ściany szyjki butelki. Potem trzeba ułożyć butelki w pozycji poziomej, dzięki czemu zapewnia się odpowiednią wymianę gazową i zapobiega wysuszaniu korka. Po kilku dniach trzeba sprawdzić, czy korki czasem nie przeciekają. Jeśli tak dzieje, wówczas niezbędna jest zmiana korka na nowy.

4. Etykietowanie wina

Na samym końcu warto pamiętać o przygotowaniu etykiet na wino. Można na nich uwzględnić takie informacje jak data zakorkowania, rodzaj wina itp.

W sklepie internetowym producenta destylatorów Królestwo Mocy  znaleźć można wiele przydatnych produktów do domowej produkcji wina. Firma oferuje między innymi wysokiej jakości destylatory, zbiorniki do destylacji, drożdże, esencje do alkoholu, osprzęt i akcesoria do destylacji.