
Gorzelnictwo w naszym kraju jest popularne od wieków, a trunki samodzielnie zrobione są niepowtarzalne w smaku i noszą miano prawdziwych rarytasów. Aby uzyskać dobrej jakości trunek, należy jednak zainwestować w profesjonalny sprzęt, czyli w destylator. Model wybranego urządzenia zależy głównie od tego, jak rodzaj trunku chcemy uzyskać. Co ważne cena wyrobienia własnego napoju nie jest zbyt wysoka, a wielu osobom taka domowa produkcja trunków wysoko procentowych daje ogromną satysfakcję.
Czy produkcja alkoholu w domu jest legalna?
Każdy może wytwarzać wyroby winiarskie, ale tylko i wyłącznie na własny użytek. Możemy więc zająć się taką produkcją na własne potrzeby, jednak otrzymanych alkoholi nie możemy sprzedawać. Domowa produkcja napojów alkoholowych jest więc całkowicie legalna, jeśli spełnimy powyższe proste warunki.
Aparatura do destylacji- w jaki sposób działa cały proces?
Proces destylacji jest ściśle związany z chemią. Wytwarzanie alkoholu polega na wytworzeniu mocniejszego woltażowo trunku z niższej bazy alkoholowej. Aparatura do destylacji jest niezwykle potrzebnym narzędziem, bez niej tego procesu nie można by było wykonać. Na początku procesu destylacji drożdże zamieszczone w urządzeniu spożywają cukry, niezbędne do produkcji piwa czy wina. W trakcie spożywania glukozy produkują w procesach biochemicznych alkohol oraz dwutlenek węgla. Kiedy dojdzie do tego, że w alkoholu jest większa ilość od cukru (14-18 procent) trzeba oddzielić alkohol od wody, w której są droższe, przy użyciu odparowywania oraz kondensacji. Zbieg ten nazywany jest właśnie procesem destylacji. Alkohol odznacza się niższą temperaturą wrzenia od wody, a więc urządzenia mogą samodzielnie odparowywać alkohol, zbierać opary od kolumny, po czym użyć niskiej temperatury, aby doprowadzić do alkohol do kolejnego skroplenia w ciecz. Istnieje wiele metod destylacji oraz duży wybór urządzeń do tego procesu, czyli destylatorów.
Rodzaje destylatorów dostępnych na rynku
Destylatory z kolumnami rektyfikacyjnymi
Opracowane na podstawie beczek keg należą do rodzajów urządzeń, które sprostają nawet wysokim wymaganiom użytkowników. Kolumna rektyfikacyjna pozwala na uzyskanie podczas tylko jednego procesu wielokrotną destylację, a otrzymany trunek odznacza się wysoką jakością. Taka kolumna znajduje zastosowanie w użytku amatorskich, ale i również w przemyśle. Do wyboru jest tego typu destylator elektryczny, gazowy i automatyczny. Beczki tych urządzeń mogą mieć pojemność: 20, 30, 50 czy 100 litrów i kolumny o wielu wysokościach. Można więc z łatwością dobrać sprzęt do naszych potrzeb.
Destylatory na podstawie szybkowarów
Kolejnymi sprzętami są proste i małe destylatory na podstawie szybkowarów. Takie modele polecane są do niewielkich mieszkań, gdzie liczy się przede wszystkim to, aby sprzęt nie zajmował zbyt dużo miejsca.
Kolumny destylacyjne
Na rynku spotkać się można również z kolumnami destylacyjnymi bez zasobników, które można wykorzystać do wszelkiego rodzaju beczek. Sprawdzają się w przypadku, kiedy mamy już swój zbiornik, a brakuje nam jedynie systemu do destylacji.
Aparatura do bimbru
Proces destylacji nie jest możliwy do wykonania bez dobrego destylatora, a wybór idealnego urządzenia wcale nie jest taki prosty. Najczęściej spotykany jest destylator kolumnowy, stosowany do destylacji alkoholu. Dostępne są również urządzenia polegające na tak zwanym alembiku oraz wiele innych modeli, mniej lub bardziej zaawansowanych. Aby podjąć się produkcji bimbru potrzeby będzie nie tylko wysokie jakości destylator do bimbru, ale również inne elementy niezbędnej do tego procesu aparatury. Przede wszystkim nie możemy zapomnieć o chłodnicy, odstojniku oraz szklanych rurkach. Istotny jest także węgiel aktywny, którego używa się do oczyszczania oraz filtrowania destylatorów, oraz wody. Aby wytworzyć bimber o wyjątkowym smaku niezbędna będzie również dobra zaprawka do bimbru czy drożdże gorzelnicze. Na sam koniec produkcji przydadzą się etykiety do bimbru, dzięki niej własnoręcznie wytworzony alkohol będzie prezentował się elegancko i gustownie, co na pewno docenią nasi goście poczęstowani takim trunkiem. Wszelkiej maści destylatory oraz inne ważne produkty do tego procesu, można znaleźć na stronie Królestwo Mocy. Warto zapoznać się z ofertą, zwłaszcza jeśli szukamy produktów solidnych, wysokiej jakości i modeli premium, ponadto w przystępnej cenie. Decydując się na rozpoczęcie własnej produkcji najlepiej wybrać cały zestaw, jedynie kompletna aparatura do bimbru umożliwi sprawne i prawidłowe przygotowanie trunku, najlepiej sprawdzonych i cenionych producentów.
Najpopularniejsze destylatory
Destylator kolumnowy
Kolumna stanowi najważniejszy element takiego rodzaju destylatora. Destylator kolumnowy może mieć wysokość od ok metra do parudziesięciu metrów, wszystko zależy od jego celu zastosowania. W produkcji domowej wybierane są mniejsze modele, natomiast spore firmy inwestują w ogromne urządzenia. Bez względu na przeznaczenia, osoby prywatne oraz firmy korzystają z destylatorów mających ten sam proces budowy, niekiedy wyposażone w system LM, których celem jest kontrolowanie przepływu cieczy, w urządzeniu. Jest to sprzęt bardzo łatwy w użyciu, sprawdza się więc w domowym gorzelnictwie, nawet jeśli nie mamy żadnego doświadczenia z samodzielną produkcją trunków. Na dole destylatora umiejscowiony jest zbiornik, w nim działają drożdże, które zmieniają spożywane surowce w alkohol oraz dwutlenek węgla, którego właściwy poziom w zbiorniku oraz kolumnie jest niezwykle istotny. Cały proces destylacji za pomocą takiego sprzętu jest prosty i przyjemny. Destylator kolumnowy można zakupić pod wieloma postaciami, zazwyczaj znajduje zastosowanie w produkcji wódek, win oraz burbonu, niekiedy wykorzystuje się go również do wytwarzania piwa. Kolumna jest świetną propozycją dla wódek, u których wymagany jest wysoki poziom oddzielenia smaku od trunku, pozostawiając jedynie rozpoznawalny smak etanolu. Jeśli chodzi o produkcję wódki, taki rodzaj destylatora może mieć na wyposażeniu od 4 do 5 kolumn destylujących, które składają się z wielu płyt czy specjalnych tacek. Surowiec umieszcza się w kolumnie zazwyczaj w połowie jej wysokości, po czym opada na dół, kiedy dojdzie do jego kontaktu z parą wodną, zacznie ulatniać się etanol oraz składniki smakowe. Przez co opary zaczną przemieszczać się do przeznaczonych do tego płyt.
Kolumna retryfikacyjna
Kolumna retryfikacyjna jest to według definicji specjalistyczny sprzęt laboratoryjny, w którego skład wchodzi pionowa rura oraz walec. W kolumnie przeprowadzany jest wielopoziomowy proces tak zwanej destylacji frakcyjnej, który nazywa się także retryfikacją. Takie kolumny użytkowane są przede wszystkim na szeroką skalę, w przemyśle, na przykład w rafineriach ropy naftowej. Kolumny retryfikacyjne Aabratek wykorzystuje się także do wytwarzania wódki w gorzelniach przemysłowych. Kolumny retryfikacyjne używane są podczas procesu destylacji, a ich głównym zadaniem jest oczyszczenie wyizolowanych składników poddawanej procesowi mieszaniny. Cały proces ten składa się z paru kroków. Na początku oddzielane są składniki zastosowanej mieszaniny przy pomocy ich stopniowego odparowywania, następnie dochodzi do skroplenia rozdzielonych we wcześniejszym etapie składników. Można wymienić parę rodzajów takich kolumn, jednakże do wytwarzania alkoholu zastosowanie znalazły zwłaszcza kolumny typu Aabratek. Dostępne są do zakupienia gotowe zestawy, w których skład wchodzą: kolumna, zawór kulowy, elastyczne wężyki, taśma teflonowa, termometr elektryczny, orign. Można również w razie potrzeby dokupić wiele akcesoriów dodatkowych. Dzięki nim będziemy mogli wyprodukować alkohol o idealnie odmierzonych proporcjach. Do takich elementów dodatkowych można zaliczyć: lejek, wagę, menzurkę, wężyk, termometr, alkoholomierz czy cukromierz. Kolumny retryfikacyjne Aabrate charakteryzują się niezwykłą skutecznością oraz niezawodnością. Dzięki ich wykorzystaniu możemy otrzymać 95-procentowy alkohol już przy pierwszej destylacji. Jest to znakomity wynik, którego nie moglibyśmy osiągnąć przy wybraniu innych metod. Przy pomocy tychże sprzętów bardzo dokładnie oddzielimy przedgony od pogonów, przez co otrzymamy alkohol idealnie oczyszczony. Takie produkty wysokiej jakości są właściwe bezawaryjne, działają bez zarzutu przez długi czas. Oprócz tego z ich obsługą poradzi sobie nawet początkujący gorzelnik, gdyż są bardzo proste i wygodne w użytkowaniu. To także rozwiązanie bardzo wydajne, dlatego sięga po nie coraz więcej amatorów domowej produkcji alkoholów.
Destylator miedziany
Miedziana kolumna rektyfikacyjna polecana jest zwłaszcza do produkcji whisky, wódki czy śliwowicy. Jest to urządzenie uniwersalne, znajdujące zastosowanie w produkcji różnych trunków. Urządzenie to nie maskuje smaku zastosowanych ziół czy owoców swoją ostrością, nadaje się więc do nalewek. Do także świetny sprzęt do produkcji czystej wódki, w której nie chcemy zbędnych drożdżowych aromatów. Miedziana kolumna pozwoli nam na otrzymanie produkty w 96 procentach bez naleciałości smakowo-zapachowych. Pozwala na przeprowadzenie szybkiego i prostego procesu destylacji.
Czym się różni destylator prosty, od kolumny rektyfikacyjnej?
Destylator prosty jest to po prostu podgrzewany zbiornik z chłodnicą. Płyn wykorzystany w procesie destylacji jest podgrzewany w zbiorniku, do momentu aż zacznie parować. Kiedy przeleci przez chłodnicę, zostanie schłodzony oraz skroplony do naczynia. W takiej destylacji uzyskuje się różnego rodzaju trunki (koniak, śliwowice, whisky, owocowe brandy). Daje on maksymalną ilość smaku i aromatów, a jego maksymalna moc wynosi ok. 70-75 procent. Kolumna rektyfikacyjna jest tak samo rodzajem destylatora, aczkolwiek jest ona wyposażona w długą rurę z wypełnieniem oraz zimny palec, czyli deflegmator. W rurze odbywa się rektyfikacja, czyli to, co paruje, jest w pewnym stopniu zawracane do kotła, w tym pomaga tak zwany zimny palec, wyposażony w zawór iglicowy. W rurze znajduje się wypełnienie miedzianie i właśnie tam przeprowadzany jest proces wymiany pary w ciecz. Taka destylacja odznacza się przede wszystkim większą mocą, przez co uzyskujemy czysty alkohol etylowy. Niema w nim żadnych niechcianych zapachów. Czysty alkohol 96-procentowy jest świetnym surowcem na wyśmienitą nalewkę. Co ważne, kolumna rektyfikacyjna może działać również jako destylator prosty, w tym celu należy jedynie zakręcić wodę zaworem precyzyjnym.